Acadia on the Charles

  • Location:Waltham, Massachusetts
  • Size:321,000 SF
  • Units:200
  • Status:Under Construction

Challenge

Working with Callahan, Inc. and CUBE3 Studio, Veitas and Veitas was tasked with structural design for a new multifamily apartment community on a limited urban footprint. Not only was the 4.1-acre site limited in space, it was severely sloped, requiring two-story retaining walls. The community also includes structurally complex luxury amenities, such as a resort-style swimming pool, state-of-the-art fitness center and a parking garage.

Result

Structural designs for the M-shaped building include four stories of residential wood framing, consisting of pre-fabricated wood trusses and wall panels, constructed above two levels of steel framing. A two-story, partially below-grade parking garage framed in structural steel was included to provide 400 parking spaces for residents and visitors. Structural designs for the multifamily community— designed to include 200 apartments, along with pool, fitness room and storage facilities— are currently on track and within budget.

Multi-Family Project List